Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΤΣΙΠΡΑΣ : AKYΡΟ !!! ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ !!!


ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ" > Οι πέντε όροι του Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

«Τρία εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν τα σχέδια για νέα μέτρα. Τα κόμματα του Μνημονίου δεν έχουν πια τη δυνατότητα να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπας κατά του λαού. Οι πολίτες είπαν όχι στα πρόσθετα μέτρα» ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ομιλία του στη Βουλή αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Αυτή την ώρα, ο κ. Τσίπρας συναντάνται με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. 

«Ξεκαθαρίζουμε ότι όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν βρουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να επαναφέρουμε από το παράθυρο όσα καταψήφισε ο λαός στη Βουλή. Αν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς έχουν πραγματικά μετανιώσει, τους καλώ μέχρι αύριο να δεσμευτούν γραπτώς ότι ανακαλούν τις υποχρεώσεις τους και τις δεσμεύσεις τους προς την κυρία Μέρκελ» τόνισε ο χαρακτηριστικά

«Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το Μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου» διευκρίνισε.

Οι πέντε άξονες διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ είναι:

1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, ώστε να γίνει μοχλός ανάπτυξης, και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock.

5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέος και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές ότι οι θέσεις του κόμματος του είναι ξεκάθαρες και αφορούν σε ένα Μνημόνιο με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκανε για ακόμη μία φορά άνοιγμα στις Αριστερές αλλά και στις «οικολογικές», όπως τις χαρακτηρισε, δυνάμεις της χώρας για συνεργασία.


newpost