Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ !!! ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ !!!

«Συναγερμός» για τις αφίξεις προσφύγων μέσω Έβρου

«Συναγερμός» για τις αφίξεις προσφύγων μέσω Έβρου
Το γεγονός ότι ο Έβρος αποτελεί πλέον εξίσου σοβαρή επιλογή όσο και τα νησιά για όσους επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν σε ελληνικό έδαφος, πιστοποιεί και η Ντομίνικα Σπυράτου, Αdvocacy Οfficer του SolidarityNow.
Η κυρία Σπυράτου παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα thetoc.gr και αναφέρθηκε σε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Όπως είπε, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 2.900 άτομα έχουν φτάσει στον Έβρο τον μήνα Απρίλιο. Κάτι που μεταφράζεται ως περισσότερες χερσαίες από «θαλάσσιες» αφίξεις μέσα στον Απρίλιο. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την κυρία Σπυράτου είναι ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες που μπήκαν στην Ελλάδα απο τον Έβρο δεν έχουν καταγραφεί και επομένως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση αλλά και σε κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, όπως  ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη. 
Η οργάνωση SolidarityNow καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «λάβει άμεσα μέτρα και να μεριμνήσει για τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε ασφαλή στέγαση, να εξασφαλίσει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες με βασικότερη αυτή της ιατρικής μέριμνας και να διασφαλίσει την πρόσβαση στο άσυλο και την έγκαιρη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Επίσης, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, και την αύξηση των διαθέσιμων ασφαλών και νόμιμων καναλιών εισόδου στην ΕΕ» αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Σπυράτου, η οποία κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περισσότερων οργανωμένων δομών προκειμένου «να μη δούμε ανθρώπους να διαμένουν στο δρόμο, φαινόμενο που ήδη παρατηρείται κυρίως στη Θεσσαλονίκη». 

Αναλυτικά η συνέντευξη: 
1.Έχουν αυξηθεί οι ροές των προσφύγων στην περιοχή του Έβρου;
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες περίπου 2.900 άτομα έχουν φτάσει στον Έβρο τον μήνα Απρίλιο. Αυτό ισοδυναμεί με το μισό του εκτιμώμενου αριθμού αφίξεων στην περιοχή κατά τη διάρκεια του 2017. Οι περισσότεροι είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, από τη Συρία (Αφρίν), Ιράκ και Αφγανιστάν. Ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα τους είναι και Τούρκοι. Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι τον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν σε αριθμό τις αφίξεις μέσω θαλάσσης.
2. Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε, εάν ίσχυε, ότι οι δουλέμποροι προωθούσαν τους πρόσφυγες από τη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Γιατί έχει αλλάξει αυτό; 
Δε γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους, εξάλλου συνήθως είναι ποικίλοι. Σίγουρα πάντως ο συνωστισμός στα νησιά και οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες ασύλου οδηγούν τους μετανάστες και πρόσφυγες να αναζητούν νέες οδούς προς την Ευρώπη, πολλές φορές περισσότερο επικίνδυνες.
3. Τι σας ανησυχεί περισσότερο;
Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι άνθρωποι που καταφθάνουν μέσω Έβρου, δεν έχουν καταγραφεί και επομένως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή στέγαση αλλά και σε κοινωνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες  όπως  ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.. Ενώ τέλος για τους περισσότερους η πρόσβαση στο άσυλο καθυστερεί πάρα πολύ.
4. Πως μπορεί να αντεπεξέλθει η Πολιτεία στο ζήτημα αυτό;
Το SolidarityNow καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα και να μεριμνήσει για τη μεταφορά των ανθρώπων αυτών σε ασφαλή στέγαση, να εξασφαλίσει την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες με βασικότερη αυτή της ιατρικής μέριμνας και να διασφαλίσει την πρόσβαση στο άσυλο και την έγκαιρη καταγραφή των αιτημάτων ασύλου. Επίσης, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τον επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών, και την αύξηση των διαθέσιμων ασφαλών και νόμιμων καναλιών εισόδου στην ΕΕ.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ