Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ο ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !!! ΤΩΝ NAVTEX

 !!!

Είναι ή όχι παράνομες οι τουρκικές Navtex; Το ποιος, γιατί και πώς εκδίδει Navtex, παρά τις πολλές αναφορές ότι είναι θολό πεδίο, είναι καθορισμένο με κάθε λεπτομέρεια σε διεθνές επίπεδο.

Από τον ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IMO) –οργανισμό του ΟΗΕ–, μέχρι τον συνδεδεμένο Διακρατικό Διεθνή Οργανισμό Υδρογραφίας, το πλαίσιο του τίθεται από το Δίκαιο της Θάλασσας για τις Navtex ξεκαθαρίζεται λεπτομερώς στο εγχειρίδιο που εκδίδεται κάθε χρόνο.

Οι Navtex αποτελούν συστατικό στοιχείο της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Προειδοποίησης Πλοήγησης (WWNWS) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού. Είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο του Παγκόσμιου Συστήματος Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (GMDSS).

Τόσο στον ΙΜΟ όσο και στον Διακρατικό Διεθνή Οργανισμό Υδρογραφίας είναι μέλη η Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία.

Αυτό το γεγονός έχει τη δική του σημασία, γιατί καταρρίπτει εξ αρχής τον ισχυρισμό που προβάλλει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, μέσω «αντί-navtex» που εκδίδει, ότι δήθεν «η Κύπρος», που εκδίδει τις Navtex για την περιοχή, μετά το 1974 δεν είναι το συμβαλλόμενο μέλος που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία, αφού αποχώρησαν οι Τουρκοκύπριοι – κάτι που προβάλλει ως «εγγυήτρια δύναμη».

Η Κυπριακή Δημοκρατία –ως μέλος και των δύο διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών– δεν αμφισβητήθηκε ποτέ σε αυτούς, ακόμα και αυτή την περίοδο που στον έναν εκ των δύο οργανισμών –τον Διακρατικό Διεθνή Οργανισμό Υδρογραφίας– ένα από τα τρία ανώτατα στελέχη του εκπροσωπεί την Τουρκία.

Επίσης, οι διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης για την Ασφάλεια της Ζωής στη Θάλασσα, που επίσης καθορίζουν το πλαίσιο του εγχειριδίου των Navtex, επίσης επιβεβαιώνουν και τη νομιμότητα και τις αρμοδιότητες για την περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το συμπέρασμα από την ανάλυση του εγχειριδίου είναι ένα: Οι τουρκικές Navtex που αφορούν στην περιοχή που είναι ορισμένη ως περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφώς παράνομες. Και δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν εικόνα νομιμοφάνειας μέσω της δημοσίευσής τους από την αρμόδια Αρχή για δημοσίευση Navtex στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Ισπανίας.

Οι Navtex είναι ειδοποιήσεις προς ναυτιλλομένους προς δύο ξεχωριστές κατευθύνσεις: Η μία αφορά ανακοίνωση μετεωρολογικών δεδομένων και η άλλη ειδοποιήσεις που έχουν σκοπό την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, περιλαμβανομένων και αυτών που αφορούν θέματα έρευνας και διάσωσης, που είναι και οι Navtex που μας αφορούν σε σχέση με τα προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία. Πρόκειται για συστάσεις και ενημέρωση για να επιστήσουν την προσοχή σε συγκεκριμένους ενδεχόμενους κινδύνους, πλην των περιπτώσεων που περιλαμβάνουν απαγόρευση πλεύσης σε συγκεκριμένη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Τουρκία απάντησε με δύο νέες Navtex ανοιχτά της Πάφου και της Κρήτης στο αυστηρό μήνυμα της ΕΕ, ενώ το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000 έχει αγκυροβολήσε ανοικτά της Λεμεσού, μετά το σκηνικό έντασης με το τουρκικό πλοίο.

Πηγή: philenews