Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Η ΕΘΝΙΚΗ !!! ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ !!! ... ΕΛΚΥΕΙ ... ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ !!! ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ !!!

40 χρόνια επιθετικότητας στο Αιγαίο με τον Ερντογάν να ψάχνει την κατάλληλη ευκαιρία

Η εθνική απονεύρωση. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τι πρέπει να κάνουμε
Η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται καθημερινά, η ιμπεριαλιστική πολιτική του Ερντογάν είναι αδιαμφισβήτητη και ιδιαίτερα επιθετική. 
Στην Ελλάδα εκτός από την οικονομική κρίση, με όλες τις συνέπειές της, υφιστάμεθα πιέσεις, από τις πλέον έντονες των τελευταίων δεκαετιών και στα εθνικά ζητήματα. Ο διεθνής παράγοντας πιέζει για λύση τώρα στο Κυπριακό και η Τουρκία καθίσταται ένας καθοριστικός «παίκτης» στη διεθνή αρένα, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης, την κυριαρχία μας στο Αιγαίο, εγείροντας, με μεθοδικό και στρατηγικό τρόπο διαρκώς νέα ζητήματα. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή αλβανική προπαγάνδα υποκινούμενη από την Αγκυρα, όπως υποστηρίζουν πολλοί αναλυτές, ενώ η εκκρεμότητα με την ονομασία της πΓΔΜ παραμένει.
Ζούμε μια πολυπλοκότητα, την οποία η χώρα μας φαίνεται να μην την αναγνωρίζει ή να μην μπορεί να τη διαχειριστεί όπως αρμόζει σε ένα κυρίαρχο κράτος. Παράλληλα επικρατεί αδιαφορία, αλλά και άγνοια μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας, λόγω έλλειψης εθνικής παιδείας, για την κατάσταση στο Αιγαίο ή τα βόρεια σύνορά μας.
Όμως, ζητήματα status quo είναι εγκληματικό να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, ή να τυγχάνουν αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.
Ωστόσο αναπόφευκτα τίθεται το ερώτημα, πώς μπορεί να προσεγγίσει κανείς τέτοια ζητήματα χωρίς να κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως «εθνικιστής», χωρίς να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από πατριδοκάπηλους; Μόνο με αυτό που χαρακτήριζε πάντα τον Έλληνα, την κοσμοπολίτικη αντίληψή του, είναι η απάντηση ή τουλάχιστον μια από αυτές.
Με ένα τέτοιον κοσμοπολίτη, τον κ. Νικόλα Κατσίμπρα, είχε την τιμή να συνομιλήσει ηHuffPost Greece. Έναν νέο άνθρωπο, πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού, που σήμερα διδάσκει αρχές διαπραγματεύσεων και επίλυσης συγκρούσεων στο πανεπιστήμιο Columbia και στο πανεπιστήμιο της πόλης της Νέας Υόρκης.
nikos katsimpras
Συνομιλήσαμε με έναν ευγενή, υψηλής παιδείας και χωρίς ίχνος έπαρσης, άνθρωπο που προβληματίζεται για την εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά δεν μένει εγκλωβισμένος στον αρνητισμό, αντίθετα έχει όραμα και προτάσεις και τις μοιράστηκε μαζί μας.
Ο κ. Κατσίμπρας έχει λόγους να αγαπά την πατρίδα του. Είναι η μνήμη, η προσωπική και η συλλογική, αυτή που καθορίζει τους χαρακτήρες μας. Συμφωνεί και μας εξηγεί:
«Οι πρώτες μνήμες μου είναι στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, όπου ο πατέρας μου πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του ως πιλότος μαχητικού. Εκεί ξεκίνησε ως νέος ιπτάμενος το 1982, ενώ εγώ ήμουν βρέφος, και αποχαιρέτισε τα F-4 Phantom ως διοικητής πτέρυγας το 2007, ενώ εγώ ήμουν νέος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ). Οι μνήμες και τα βιώματα μου στην μονάδα ήταν καθοριστικά για το ποιος είμαι σήμερα. Μεγαλώνοντας στην αεροπορική οικογένεια, τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα παιδιά των ιπταμένων και τεχνικών της μονάδας, μάθαμε πολύ καλά κάποιες βασικές αρχές, απλά παρατηρώντας τον αγώνα των γονιών μας. Αυτό είναι κάτι που μας ενώνει μέχρι και σήμερα, κι ας έχουμε χαθεί οι περισσότεροι».
Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής;
Για πολλά χρόνια, ήταν δεδομένο για εμένα και τον αδερφό μου ότι ο πατέρας μας δεν θα ήταν παρών στην καθημερινότητα μας, καθώς οι ώρες που περνάνε οι ιπτάμενοι στις πολεμικές μοίρες τους είναι ατελείωτες και το βάρος το σηκώνουν οι μανάδες. Όλες οι οικογένειες και το προσωπικό ζούσαμε στο παλμό των δονήσεων των Phantom. Από την μία νοιώθαμε την υπερηφάνεια για το σκοπό που υπηρετούσαν οι πατεράδες μας και εμείς απλά έτυχε να είμαστε μέρος του, από την άλλη μεγαλώνοντας, ήρθαμε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα των θυσιών που απαιτούνται.
Το πρώτο μεγάλο μάθημα ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν το αεροσκάφος του πατέρα μου πήρε φωτιά και εξερράγη στον αέρα. Ο πατέρας μου εγκατέλειψε και σώθηκε, σε αντίθεση με άλλους φίλους και συμμαθητές του, οι οποίοι δεν ήταν το ίδιο τυχεροί. Εκεί βλέπεις στην πράξη το ρητό του Κένεντι, για την σημασία της προσωπικής υποχρέωσης προς την πατρίδα, αλλά επίσης βλέπεις και τα κακώς κείμενα του κρατικού μηχανισμού. Το κράτος χρωστάει πολλά σε αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως στους πεσόντες και στις οικογένειές τους. Άλλο κράτος, άλλο πατρίδα. Όπως και να έχει, αυτή η παιδική ηλικία, οι μνήμες στην 117, ήταν ο μόνος λόγος που έδωσα πανελλήνιες για την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Αν η 117 ήταν η εισαγωγή στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μου, το ΠΝ ήταν το κύριο μέρος. Ήταν εννέα χρόνια της ζωής μου, τα οποία αποτελούν για εμένα πολύτιμη μνήμη και μάθημα. Είμαι καλύτερος άνθρωπος λόγω του Πολεμικού Ναυτικού. Έφυγα νωρίς, το οποίο είναι ασυνήθιστο για αξιωματικό, αλλά η ζωή απαιτεί καμιά φορά να ρισκάρεις.
Σήμερα με ποιο τρόπο εφαρμόζετε την εμπειρία σας ως πρώην αξιωματικός στην ακαδημαϊκή καριέρα σας και πως σας βοηθά να προσεγγίζετε τα εθνικά μας θέματα;
«Τώρα διδάσκω αρχές διαπραγματεύσεων και επίλυσης συγκρούσεων στο Columbia και στο πανεπιστήμιο της πόλης της Νέας Υόρκης και είμαι αντιπρόσωπος του Hellenic American Leadership Council στην ΝΥ. Η HALC είναι ένας μοναδικός, επαγγελματικός Ελληνοαμερικανικός οργανισμός, ο οποίος κινητοποιεί στρατηγικά την ομογένεια, μεταφράζοντας το κοινωνικό μας κεφάλαιο σε πολιτικό, ακολουθώντας το επιτυχημένο μοντέλο των Εβραϊκών οργανώσεων. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ομογένεια. Πράγματι έχω δει ότι η στρατιωτική εμπειρία μου συμπληρώνει την ακαδημαϊκή οπτική, κάτι το οποίο εκτιμάται εδώ στις ΗΠΑ, τόσο στα προγράμματα που διδάσκω όσο και στο πολιτικό μέρος της δουλειάς μου και στην συνεργασία μου με think tanks. Στην Αμερική αυτό είναι σύνηθες, αλλά έχει επίσης αρχίσει να αλλάζει και στην Ελλάδα με εξαιρετικές πρωτοβουλίες όπως η Ακαδημία Στρατιωτικών Αναλύσεων, η οποία ιδρύθηκε από ακαδημαϊκούς στρατιωτικούς πριν λίγα χρόνια και της οποίας είμαι μέλος».
Όσον αφορά στο σήμερα, μέχρι πρότινος κυριαρχούσε η έκφραση και η άποψη «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», όμως διαπιστώνουμε, ακόμη και οι υποστηριχτές αυτής της άποψης, θέλω να πιστεύω, ότι δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα.  Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου μιλήσετε για τον τουρκικό παρεμβατισμό στο Αιγαίο, βάσει των στοιχείων που έχετε στη διάθεσή σας και πως αυτός ο παρεμβατισμός οδηγεί την Ελλάδα σε μια «εθνική απονεύρωση» όπως την έχετε χαρακτηρίσει;  
Η επιθετικότητα των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι μια πραγματικότητα εδώ και πάνω από 40 χρόνια.
Συγκεκριμένα, το 2016 ήταν χρονιά ρεκόρ για τις πτήσεις της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) πάνω από ελληνικά εδάφη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα από το 2009. Κάθε πρόκληση αντιμετωπίζεται άμεσα από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και το ΠΝ. Ο ελληνικός αμυντικός μηχανισμός είναι εκπαιδευμένος και δοκιμασμένος σε αέρα και θάλασσα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας για δεκαετίες. Οι μονάδες του ΠΝ μαζί με τα παρατηρητήρια έχουν πλήρη εικόνα του Αιγαίου και κάνουν την παρουσία μας αισθητή. Το πρόβλημα είναι κυρίως με τις παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών μας Υδάτων (ΕΧΥ) από μικρά σκάφη και περιπολικά της Τουρκικής ακτοφυλακής. Στον αέρα, η φύση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) είναι διαφορετική και οι αριθμοί είναι τεράστιοι – χιλιάδες παραβάσεις FIR και παραβιάσεις ΕΕΧ κάθε χρόνο.


«Πρέπει να αποδεχθούμε ότι η πολιτική γραμμή
 των τελευταίων δεκαετιών δεν μπόρεσε 
να κάμψει
 την Τουρκική επιθετικότητα. Έτσι παγιώνεται
 περαιτέρω
 μια κατάσταση στο Αιγαίο που δεν μας ευνοεί»



Κάθε φορά που ένα Τούρκικο μαχητικό απογειώνεται από συγκεκριμένα αεροδρόμια, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων κινητοποιεί έναν καλοκουρδισμένο μηχανισμό αεράμυνας. Οι πιο πολλές προκλήσεις αναχαιτίζονται, ενώ κάποιες κλιμακώνονται σε εμπλοκές. Με τον όρο εμπλοκή εννοούμε όταν η αναγνώριση / αναχαίτιση εξελίσσεται σε αερομαχία λόγω της αντίδρασης του Τούρκου χειριστή. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκμηδενιστεί οι εμπλοκές, δηλαδή οι αντιδράσεις των Τούρκων, ενώ οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περάσει σε μια φάση όπου οι Τούρκοι πιλότοι ξέρουν ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις αν θα παραβιάσουν τα σύνορά μας, οπότε αγνοούν την παρουσία των δικών μας μαχητικών. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει αυτή την εδραιωμένη κατάσταση είναι η αλλαγή πολιτικής. Η κυβέρνηση ελέγχει το πόσο ενεργητική θα είναι η αντιμετώπιση των απειλών.
Πρέπει να αποδεχθούμε ότι η πολιτική γραμμή των τελευταίων δεκαετιών δεν μπόρεσε να κάμψει την Τουρκική επιθετικότητα. Έτσι παγιώνεται περαιτέρω μια κατάσταση στο Αιγαίο που δεν μας ευνοεί. Εννοείται πως το βέλτιστο σενάριο θα ήταν να καταλήγαμε σε μία κατάσταση στενής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα με μια δημοκρατική Τουρκία.
Δυστυχώς όμως, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της μεγαλομανίας του Ερντογάν αεροβατεί επικίνδυνα.
Η "εθνική απονεύρωση" που έχω αναφέρει σε κάποια άρθρα μου έχει να κάνει με την αδιαφορία και την άγνοια μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας για την κατάσταση στο Αιγαίο. Αυτό είναι αποτέλεσμα ετών καθώς δεν έχει υπάρξει εθνική παιδεία με ουσιαστική πληροφόρηση τόσο για την τωρινή κατάσταση όσο και για τα ενδεχόμενα σενάρια. Ότι μαθαίνει ο περισσότερος κόσμος είναι από συγκεκριμένες κομματικές πηγές. Από την μία έχουμε αδιάφορους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ψαριών και από την άλλη έχουμε πολεμιστές του καναπέ έτοιμους να πάρουν την Πόλη. Τίποτε από τα δύο δεν βοηθάει την ουσιαστική, στρατηγική αντιμετώπιση της πραγματικής Τουρκικής απειλής».
Γιατί βγαίνει κερδισμένη η Τουρκία από αυτό το παιχνίδι; Πώς επιτυγχάνει στρατηγική νίκη έναντι της Ελλάδας;


Όσο περισσότερος καιρός περνάει όπου είμαστε
 απαθείς, τόσο παγιώνεται μια κατάσταση 
κατά την 
οποία είναι ευκολότερο για την Τουρκία να 
διεκδικήσει
 τα φανταστικά δικαιώματά της, όταν οι
 συνθήκες το
 επιτρέψουν. Ταυτόχρονα, λόγω της 
τακτικής των
 Τούρκων τα τελευταία 40 χρόνια, η διεθνής
 κοινότητα
 έχει πλέον αποδεχτεί ότι το Αιγαίο αποτελεί
 αμφισβητούμενη περιοχή.



«Αν ο γείτονάς σας είχε χαράξει ένα μονοπάτι μέσα από το χωράφι σας, αγνοούσε τα παράπονά σας για χρόνια και προσπαθούσε να μετακινήσει σταδιακά τον φράχτη, τι θα κάνατε; Όσο περισσότερος καιρός περνάει όπου είμαστε απαθείς, τόσο παγιώνεται μια κατάσταση κατά την οποία είναι ευκολότερο για την Τουρκία να διεκδικήσει τα φανταστικά δικαιώματά της, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ταυτόχρονα, λόγω της τακτικής των Τούρκων τα τελευταία 40 χρόνια, η διεθνής κοινότητα έχει πλέον αποδεχτεί ότι το Αιγαίο αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή.Οι διεκδικήσεις του γείτονα άρχισαν με τις παραβάσεις στο FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ) και έχουν πλέον καταλήξει στην διεκδίκηση ολόκληρων περιοχών. Το γεγονός ότι η Τουρκία είχε αποδεχτεί το status quo στο Αιγαίο από το 1931, όταν έγινε η οριοθέτηση των 10 ναυτικών μιλίων του ΕΕΧ, μέχρι το 1974, φαίνεται ότι το έχουμε ξεχάσει πρώτα εμείς και κατά συνέπεια και οι σύμμαχοί μας. Αυτή η λήθη και η αποδοχή της νέας πραγματικότητας είναι η στρατηγική της νίκη».
greek air force
Επειδή μιλάτε για τουρκικές παραβιάσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πως και εμείς κάνουμε το ίδιο. Ισχύει αυτό, υπάρχει αντίλογος;
«Πολύ απλά και κατηγορηματικά – Όχι. Σίγουρα θα έχουν υπάρξει κατά καιρούς περιστατικά κυρίως πάνω σε εμπλοκές, αλλά μιλάμε για διαφορά τάξης μεγέθους. Απόδειξη αυτού είναι η ομιλία πρώην Τούρκου Αρχηγού της ΤΠΑ στο κοινοβούλιο τους πριν λίγα χρόνια, όπου είχε ερωτηθεί γι αυτό ακριβώς το θέμα. Η απάντησή του ήταν περί τις 100 με 150 παραβιάσεις το χρόνο. Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα φουσκωμένος, άλλα όπως και να έχει μιλάμε για μια κατάσταση όπου έχουμε περίπου 11.000 παραβιάσεις του ΕΕΧ μόνο τα χρόνια της κρίσης. Αλλά μη μιλάμε μόνο για νούμερα. Η Ελλάδα δεν έχει επεκτατικές βλέψεις. Η Τουρκία έχει και το λέει ανοιχτά και το αποδεικνύει καθημερινά. Τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε για να ξυπνήσουμε;». 
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ ποιος είναι στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Αντιμετωπίζεται ως ένα διμερές ζήτημα το οποίο είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του. Αυτό επίσης επηρεάζεται βέβαια και από την αμερικανική πολιτική αλλά και τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα. Όταν είχε γίνει η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους, υποτίθεται για μια παραβίαση 7 δευτερολέπτων, ο ΓΓ έδωσε συνέντευξη στο CNN όπου η δημοσιογράφος έκανε αναφορά και επέμεινε στο θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ο συγκεκριμένος ΓΓ ήταν ιδιαίτερα πρόθυμος να υποστηρίξει την Τουρκία. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι η πολιτική ξεκινάει από το τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ο κος Στόλτενμπεργκ ήταν πρωθυπουργός της Νορβηγίας δύο φορές.
Υπάρχει σχετική μελέτη που αποδεικνύει ότι η Τουρκική κοινότητα της Νορβηγίας μπορεί να διαμορφώνει πολιτικές. Ο τωρινός ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι προϊόν αυτού του συστήματος».
Λέτε ότι έχουμε De Facto απεμπολήσει το νόμιμο δικαίωμα μας για άμυνα των συνόρων μας, όπως επίσης υποστηρίζετε ότι υπάρχουν τα στρατιωτικά και διπλωματικά όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, όμως ποια είναι αυτά και πως μπορούμε να ξεφύγουμε από την ηττοπάθεια που μας χαρακτηρίζει;
«Οι κυβερνήσεις καθορίζουν την γραμμή που ακολουθούν οι διπλωμάτες και οι στρατιωτικοί μας. Πρέπει να τους λύσουν τα χέρια ώστε να αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού που έχει στήσει η Τουρκία για εμάς. Το πως θα γίνει ακριβώς αυτό είναι μια συζήτηση που απαιτεί πολλούς συνομιλητές για να καταλήξουμε στη νέα συνταγή. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι έχουμε μια πληθώρα επιλογών που θα συνδυάζουν τα διπλωματικά με τα στρατιωτικά εργαλεία. Το ζήτημα είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει αλλαγή 180 μοιρών στην νοοτροπία της εξωτερικής μας πολιτικής.

«Ο σχεδιασμός νέας πολιτικής στο Αιγαίο απαιτεί 
πάνω από όλα πολιτική βούληση
 και επαγγελματισμό 
από τους πολιτικούς μας. Σε ότι αφορά τα εθνικά 
θέματα, 
θα πρέπει να υπάρχει υπερκομματική συνεννόηση
 και κατ’επέκταση συντονισμένη ενημέρωση
 του κοινού.
 Στην Ελλάδα του 2017, αυτό φαντάζει 
ουτοπικό
 αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική. 
Δεν το χωράει ο νους
 μου πως γίνεται κάποιος να χρησιμοποιεί
 τα εθνικά ζητήματα για μικροκομματικούς
 σκοπούς»



«Για πάρα πολλά χρόνια έχουμε υπάρξει ουσιαστικά παρατηρητές ή απόντες και πλέον έχουμε υποστεί άλλη μία τεράστια χρεωκοπία. Αυτή του πολιτικού κεφαλαίου στη διεθνή σκηνή. Η κρίση έχει κάνει βέβαια τα πράγματα πολύ χειρότερα αλλά η αλλαγή στάσης είναι αναγκαιότητα»
Ο σχεδιασμός νέας πολιτικής στο Αιγαίο απαιτεί πάνω από όλα πολιτική βούληση και επαγγελματισμό από τους πολιτικούς μας. Σε ότι αφορά τα εθνικά θέματα, θα πρέπει να υπάρχει υπερκομματική συνεννόηση και κατ’επέκταση συντονισμένη ενημέρωση του κοινού. Στην Ελλάδα του 2017, αυτό φαντάζει ουτοπικό αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν το χωράει ο νους μου πως γίνεται κάποιος να χρησιμοποιεί τα εθνικά ζητήματα για μικροκομματικούς σκοπούς, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μοναδικός υπέρμαχος των συμφερόντων της πατρίδας.
Συνήθως αυτοί που κεφαλαιοποιούν τα εθνικά ζητήματα με ακραίο τρόπο είναι επικίνδυνα ημιμαθείς σε ότι αφορά τις επιχειρησιακές και γεωπολιτικές συνθήκες. Το ίδιο ισχύει και για τους εθνικά αδιάφορους πολιτικούς, οι οποίοι αποφεύγουν την εμπλοκή με όλα τα εθνικά ζητήματα με το φόβο μήπως κάποιος τους χαρακτηρίσει εθνικιστές. Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι, αφήνουν άπλετο χώρο στους ακροδεξιούς εθνικιστές για να εκμεταλλευτούν το τσαλακωμένο εγώ του Έλληνα της κρίσης»
.
Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Κύπρο. Θεωρώ πως ότι έχει να κάνει με την Κύπρο και το Αιγαίο είναι αλληλένδετα. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας επί του θέματος. Ακόμη μια φορά φαίνεται πως η Τουρκία θέλει να γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού και συγκεκριμένα της ανατολικής Μεσογείου. Οι διεθνείς εταίροι πιέζουν για μια άμεση λύση στο Κυπριακό και υπάρχουν εκείνοι οι αναλυτές που βλέπουν αυτή την προθυμία εκ του πονηρού.
«Δεν είμαι ειδικός στο Κυπριακό, αλλά έχω την τύχη να έχω δουλέψει και συζητήσει με ανθρώπους που τρώνε, κοιμούνται και αναπνέουν δουλεύοντας πάνω σε αυτό το ζήτημα για πολλά χρόνια. Καταλαβαίνω πολλούς από τους παραπάνω προβληματισμούς, άλλους τους ενστερνίζομαι και άλλους τους σέβομαι. Για την πολυπλοκότητα των ανωτέρω σχέσεων, προτεραιοτήτων και ισορροπιών έχουν γραφεί ολόκληρα βιβλία. Σίγουρα δε θα πρέπει να αφήσουμε την πίεση χρόνου να αποτελέσει κύριο κριτήριο για τη λύση. Μια κακή λύση είναι πολύ χειρότερη από την τωρινή κατάσταση καθώς θα παγιώσει στο βάθος του χρόνου μια τραγωδία. Αυτό είναι αντιληπτό από τις κυβερνήσεις μας σε Ελλάδα και Κύπρο και δε νομίζω ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με κάποιο από αυτά τα σενάρια. Από την άλλη, είναι σημαντικό να ακούμε όλους τους προβληματισμούς ώστε να διαμορφώσουμε πιο ενημερωμένες στρατηγικές».
Εσείς πώς φαντάζεστε μια λύση στο Κυπριακό και ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος και η στρατηγική της Ελλάδας.
«Η βάση της τωρινής στάσης είναι σωστή, το Κυπριακό είναι ζήτημα των Κυπρίων. Δεν υπάρχει χώρος για την παρουσία ξένων δυνάμεων ή εγγυήσεων στο μέλλον μιας ευρωπαϊκής χώρας. Αυτό είναι απόλυτο. Το ζήτημα είναι ποια θα είναι η δημοκρατική συνταγή που θα σεβαστεί αυτές τις αρχές και θα μπορέσει να διασφαλίσει τις ανησυχίες ασφάλειας των δύο κοινοτήτων κατά την μετάβαση στη νέα λύση».
Στην Τουρκία ο Ερντογάν φαίνεται ότι γίνεται κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού και με την αναθεώρηση του συντάγματος θα καταστεί πανίσχυρος. Ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας φαίνεται αναβαθμισμένος, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως δείχνουν. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος  θέτει ζήτημα υφαλοκρηπίδας και κυριαρχίας των νησιών, επηρεάζει γειτονικές χώρες όπως για παράδειγμα την Αλβανία, όπου έχει αρχίσει να θέτει θέμα τσάμηδων. Τι απ΄όλα αυτά ισχύει, γίνεται πράγματι η Τουρκία τόσο ισχυρός παίκτης;
«Πιστεύω ότι έχουμε μια λανθασμένη αντίληψη της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας μας σε σχέση με τη Τουρκία. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μπορέσει να εκμεταλλευτούμε τα αυτογκόλ που έχει βάλει ο Ερντογάν. Δυστυχώς, η εκτίμησή μου είναι ότι η ζυγαριά τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά τείνει όλο και περισσότερο προς τη μεριά του γείτονα».
Πόσο κινδυνεύουμε; Τι μπορεί να γίνει στην εξωτερική πολιτική για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελλάδας; «Δε θέλω να φανεί ότι είμαι καταστροφολόγος. Η Τουρκία έχει πολλά προβλήματα. Από την άλλη ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι είναι απρόβλεπτος και αποφασιστικός. Έχει επίσης βγει αλώβητος από την σύγκρουση με ΗΠΑ, Ισραήλ και Ρωσία. Ίσως και κερδισμένος στα σημεία. Ακόμα και το πραξικόπημα κατάφερε να το εκμεταλλευτεί για να δυναμώσει περαιτέρω. Το ζήτημα είναι ότι ανεξαρτήτως των πραγματικών προθέσεών του –τις οποίες ξέρει μόνο ο ίδιος-
είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να προετοιμάζεται κατάλληλα για το χείριστο σενάριο, ακόμα και αν αυτό δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα ποτέ. Οτιδήποτε άλλο είναι εγκληματικό.
erdogan tsipras
Το τι πιστεύω προσωπικά για το τι πρέπει να αλλάξει στην εξωτερική πολιτική μας είναι βάσει των εμπειριών μου κυρίως τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την εμπειρία μου στην Αμερική. Έχω γράψει σχετικά, αλλά θα αναφέρω επιγραμματικά ότι χρειαζόμαστε:
· Ενεργή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και γεγονότα ευρύτερου ενδιαφέροντος. Είμαστε απόντες από την διεθνή σκηνή σε επαγγελματικό επίπεδο.
· Στρατηγική για την ανάπτυξη συνεργασιών σε ζητήματα πέραν των εθνικών.
· Προώθηση στελεχών σε διεθνείς οργανισμούς σε όλα τα επίπεδα, όχι αποκλειστικά σε ανώτατο.
· Οργανωμένη ενεργοποίηση του ευρύτερου δικτύου του Ελληνισμού.
· Υποστήριξη και συντονισμός των εγχώριων ινστιτούτων, πανεπιστημίων, Think Tanks και ΜΚΟ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Υπουργεία. Τέτοιες οργανώσεις θα έπρεπε να είναι το μακρύ πρακτικό και ακαδημαϊκό χέρι της εξωτερικής μας πολιτικής με εντονότατη παρουσία στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.
Αν θέλουμε να ανανεώσουμε την εικόνα μας, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτή. Δυστυχώς η κρίση δεν αφήνει περιθώρια, οπότε πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με αυτά που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας. Το μέλλον της Ελλάδας βασίζεται σε μια αναβαθμισμένη έννοια του πολιτικού μας κεφαλαίου, που όταν χρειαστεί τότε αυτό σπαταλιέται για τα εθνικά θέματα. Πρέπει να είμαστε ποιοτικά παρόντες σε κάθε δυνατή διεθνή πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας τον επαγγελματισμό μας σε θέματα πέραν των εθνικών.
Δεν μπορώ να μη σας ζητήσω μια εκτίμηση για το ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος του νέου Αμερικανού προέδρου όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα;
Είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε. Γενικά, η προτεραιότητά του είναι το συμφέρον της Αμερικής, οπότε το ζήτημα είναι πως θα αντιληφθεί αυτός τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με το συμφέρον της Αμερικής την κρίσιμη στιγμή.
Τέλος, κατά τη γνώμη σας πώς μπορούμε να μιλάμε γι΄αυτά τα ζητήματα και να λέμε την λέξη πατρίδα χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε εθνικιστές και πατριδοκάπηλοι, πως μπορεί η λέξη πατριώτης να αποκτήσει και πάλι νόημα. Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε τη χαμένη υπερηφάνεια μας και να σταθούμε ισότιμα στη διεθνή σκηνή;
«Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για τα βασικά εθνικά θέματα. Να καταλάβει κάποιος ότι π.χ. όταν μια Τούρκικη φρεγάτα βρεθεί έξω από το Σούνιο, τότε αυτό μπορεί να είναι νόμιμο καθώς πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια είναι διεθνή ύδατα. Από την άλλη να καταλάβει τη σημασία των δεκάδων καθημερινών παραβιάσεων των 10 νμ του ΕΕΧ. Αυτή η γνώση θα είναι εμβόλιο ενάντια στον εθνικισμό αλλά και στην απάθεια. Το βάρος για τον εμβολιασμό πέφτει και στους δημοσιογράφους, οι οποίοι καλύπτουν τα εθνικά, διπλωματικά και αμυντικά θέματα. Αυτοί θα πρέπει να είναι η προστασία ενάντια στον λαϊκισμό, εθνικισμό κι επίσης οι πρώτοι που θα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Έχοντας εμβολιαστεί και κάνοντας την αυτοκριτική μας για τα πολλαπλά λάθη μας όλα αυτά τα χρόνια, θα μας βοηθήσει να ανασυνταχθούμε και να προσεγγίσουμε τα εθνικά θέματα σωστά – χωρίς φανφάρες.
«Όσον αφορά στη χαμένη υπερηφάνεια μας στη διεθνή σκηνή, έχουμε ένα ιστορικό και πολιτιστικό βάθος το οποίο είναι σπάνιο. Αντί να χρησιμοποιούμε την εθνική μας κληρονομιά ως πατερίτσα, ας την αντιμετωπίσουμε πρώτα ως βάρος στους ώμους μας – ως το μέτρο με το οποίο θα έπρεπε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας – ως υποχρέωση και όχι ως δικαίωμα. Αν το κάνουμε αυτό, τότε το παρελθόν μας είναι σπάνιο εργαλείο που θα μας επιτρέψει εύκολα να σταθούμε στο ύψος που μας αρμόζει. Με δημιουργικότητα και φιλότιμο μπορούμε να κάνουμε θαύματα».
nikolas katsimpras
Ο κ. Νικόλας Κατσίμπρας είναι πρώην αξιωματικός του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα διδάσκει αρχές διαπραγματεύσεων και επίλυσης συγκρούσεων στο πανεπιστήμιο Columbia και στο πανεπιστήμιο της πόλης της Νέας Υόρκης. Επίσης είναι αντιπρόσωπος του Hellenic American Leadership Council στη Νέα Υόρκη.

  Γίνετε fan  
          

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΕΡΜΑΙΟ ... ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ !!! Η ΕΛΛΑΔΑ !!!


«Για γεωστρατηγικούς λόγους, η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Την χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης και παρά τα προβλήματα, η χώρα κινήθηκε πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης (…) τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στην ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους την σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν τις εκλογές στην Ολλανδία» γράφει σε άρθρο της η Sueddeutsche Zeitung.

Στο Eurogroup οι υπουργοί θα πρέπει να υλοποιήσουν τον απαράβατο όρο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, γιατί έρχονται εκλογές και γιατί η ΕΕ χρειάζεται την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Ο σχολιαστής αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου τονίζεται ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.

Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει, αλλά παρόλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, υποστηρίζει ο σχολιαστής. «Η μια είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με έναν ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM. Από καθαρά οικονομικής άποψης, οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δις. του Ταμείου, από τεχνικής ο ESM στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη».

Ο σχολιαστής ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου. Τυχόν αντικατάστασή του από το EΜΣ θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Wolfgang Schaeuble, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο λαϊκιστικό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία" μεγάλη χαρά. Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία με το κόμμα του λαϊκιστή Wilders να έρχεται πρώτο.

«Άρα» συμπεραίνει ο σχολιαστής «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του». Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%. Όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτήν (…).

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Liberal

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ... !!! ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ !!!

Δραματική προειδοποίηση Γκορμπατσόφ: Φαίνεται ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο

«Φαίνεται ότι κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο»! Τη δραματική αυτή διαπίστωση έκανε ο ιστορικός και τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε άρθρο του στο περιοδικό Time.
Απευθύνει δε έκκληση τόσο στον Ντόναλντ Τραμπ όσο και στο Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκηρύξουν κατηγορηματικά τον πυρηνικό πόλεμο, θέτοντας τους δύο ηγέτες προ των ευθυνών τους.
«Ο κόσμος σήμερα έχει κατακλυστεί από προβλήματα. Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δείχνουν να είναι σε σύγχυση. Αλλά δεν υπάρχει πιο επείγον πρόβλημα απ’ την στρατιωτικοποίηση της πολιτικής και της νέας κούρσας εξοπλισμών. Κι η πρώτη μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο τερματισμός αυτής της καταστροφικής κούρσας. Η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Δραματική προειδοποίηση Γκορμπατσόφ: Φαίνεται ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο
Επισημαίνει δε την μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων, αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού στην Ευρώπη κι υπογραμμίζει πώς ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα όπλα και δυνάμεις τους σε απόσταση αναπνοής οι μεν από τους δε.
Τονίζει ακόμη ότι οι αμυντικές δαπάνες διογκώνονται την ώρα που οι κρατικοί προϋπολογισμοί δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις βασικές προνοιακές ανάγκες των πολιτών.
«Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται ολοένα και πιο πολεμοχαρείς και τα αμυντικά δόγματα όλο και πιο επικίνδυνα... Σχολιαστές και τηλεπερσόνες μπαίνουν στο χορό των φιλοπόλεμων. Όλα δείχνουν ότι ο κόσμος προετοιμάζεται για πόλεμο», αναφέρει ο 85χρονος πολιτικός.
Καλεί στο πλαίσιο αυτό τον Ντόναλντ Τραμπ και το Βλαντιμίρ Πούτιν να μιμηθούν το παράδειγμα του ίδιου και του Ρόναλντ Ρήγκαν που διακήρυξαν στην ιστορική συνάντησή τους το Νοέμβριο του 1985 στη Γενεύη ότι «ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει» και να συνεδριάσει ειδικά για το θέμα αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
« Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία για την υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος θα έπρεπε να προέλθει απ’ τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλάντιμιρ Πούτιν – τους προέδρους δύο χωρών, που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη και φέρουν ως εκ τούτου ιδιαίτερη ευθύνη», είπε και συμπλήρωσε με μια ρήση του Ρούζβελτ: «τώρα είναι ο καιρός για αποφάσεις και για δράση», καταλήγει ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ !!! ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ !!! ΣΤΗΝ Γ ' ΕΘΝΙΚΗ Ο Α.Ο. Η ΘΗΒΑ !!!

Γ ' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3ος ΟΜΙΛΟΣ ( 14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ , ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ) Α.Ο. Η ΘΗΒΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ : 2 - 0  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Αναβληθέντας Αγώνας 14 ης Αγωνιστικής ( 25-1-2017 )

Α.Ο. Η ΘΗΒΑ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ : 2 - 0

Σε εξ αναβολής παιχνίδια για τον 3ο όμιλο η Θήβα επικράτησε με 2-0 του Αστέρα Αμαλιάδας και έκανε σημαντικό βήμα για την παραμονή. Στο 10′ ο Μπέκα και στο 64′ ο Αργυρίου σημείωσαν τα τέρματα που έκριναν τον αγώνα, με τις δυο ομάδες να έχουν από ένα δοκάρι με τον Σπανό στο 47′ και Σταθάτο στο 60′.
10 ' TO 1-0 ME ΓΚΟΛ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΜΠΕΚΑ

ΘΗΒΑ (Γιώργος Λάμπρου): Μόνος, Κουτσούμπας (78′ Γιαλός), Τσατσαρώνης, Ευθυμίου, Δέδες, Μπέκα (83′ Ευσταθίου), Π. Γεωργίου, Μεταξούλης ( 46' Κατσογιάννης ) Σπανός, Μαλισόβας, Αργυρίου
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ (Λάζαρος Σέμος): Τσάμης, Μπουτσικάκης, Αντωνόπουλος (70′ Παπουτσής), Μπαρδούσης, Αρβανίτης, Μπράβος, Μπουζουράς, Μπαρμπαρούσης, Μελετίδης, Γκαντιάγκα, Παρασκευόπουλος (45′ Σταθάτος).


Α.Ο. Θήβα-Αστέρας Αμαλιάδας 2-0 από LAMIASTARGR

Φωτο : Βαγγέλης Μακρής 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.Παναχαϊκή 33
2.Ένωση Ερμιονίδας 27
3.ΠΑΟ Βάρδας 24
4.Παναρκαδικός 24
5.Αιολικός 22
6.Φωστήρας 22
7.Χαλκίδα 19
8.Θήβα 19 
9.Αχαϊκή 15 
10.Τσικλητήρας Πύλου 15
11.Αστέρας Αμαλιάδας 15 
12.Δόξα Μεγαλόπολης 15
13.ΑΟ Ζευγολατιού 11
14.Παναργειακός 10
15.Λουτράκι 8
Θέσεις 1:Άνοδος
15: Υποβιβασμός


Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ... ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ;




Οι Έλληνες, ευρισκόμενοι μεταξύ της εγχώριας Χάρυβδης και της ξένης Σκύλλας, έχουν χάσει μεν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωζώνη, αλλά δεν είναι υπέρ της επιστροφής στη δραχμή – εν τούτοις, επιθυμούν ακράδαντα την κατάρρευση της νομισματικής ένωσης

Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος 

Το ΔΝΤ «πιστεύει» και δηλώνει ότι, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό αλλά καθαρά πολιτικό – έχοντας την άποψη πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η κοινωνία, δεν θέλουν να υιοθετήσουν τις μεταρρυθμίσεις που το ίδιο θεωρεί απαραίτητες. Εν τούτοις, δεν αναφέρει τα τεράστια «λάθη» που έκανε στο παρελθόν – τα οποία το ίδιο παραδέχθηκε (άρθρο).

Ο κ. Σόιμπλε από την πλευρά του, βασικός συντελεστής της λεηλασίας της Ανατολικής Γερμανίας από τη Δυτική, είναι βέβαιος πως η Ελλάδα δεν έχει καταλάβει αυτά που ο ίδιος θέλει, παρά τα επτά οδυνηρά χρόνια που μεσολάβησαν – οπότε πρέπει να αποχωρήσει προσωρινά από την Ευρωζώνη, για πέντε χρόνια, έτσι ώστε «να υποφέρει περισσότερο και να μάθει». Είναι πρόθυμος δε να της προσφέρει ένα ποσόν, για την κάλυψη των αναγκών ανθρωπιστικής φύσης που γνωρίζει πως θα προκύψουν – γεγονός που σημαίνει ότι, είναι πεπεισμένος πως η χώρα θα βιώσει τρομακτικές καταστάσεις.

Φυσικά έχει λάβει ήδη τα μέτρα του, μεταξύ άλλων με την υπογραφή του PSI, καθώς επίσης του τρίτου μνημονίουέτσι ώστε να μπορεί να επιτύχει τους στόχους του είτε με το ευρώ, είτε με τη δραχμή – αν και προτιμάει σαφώς τη δραχμή, αφού η λεηλασία θα του κοστίσει πολύ λιγότερο, αλλά δεν είναι σε θέση να την επιβάλλει, επειδή η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι εφικτή εάν δεν το αποφασίσει η ίδια η χώρα.

Όσον αφορά τους Έλληνες Πολίτες τώρα, θεωρούν πως το πρόβλημα της χώρας είναι πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό – πολύ λιγότερο οικονομικό. Εκτός αυτού πιστεύουν ότι στην Ελλάδα έχει επιβληθεί, ιδίως μετά το 1980, ένα «ληστρικό σύστημα» εκ μέρους των εγχωρίων ελίτ, το οποίο δεν έχει σαφείς κανόνες – επειδή αυτό ακριβώς εξυπηρετεί τις λίγες ισχυρές οικογένειες τις πολιτικής και επιχειρηματικής εξουσίας, επιτρέποντας τους την στυγνή εκμετάλλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας.

Ως εκ τούτου έχουν την άποψη πως ο εχθρός τους δεν είναι οι ξένοι, το ΔΝΤ δηλαδή ή ο κ. Σόιμπλε, αλλά ο κρατισμός και το κράτος – οι συγκεκριμένες οικογένειες καλύτερα που άμεσα ή έμμεσα κυριαρχούν στη χώρα, ενώ συντάχθηκαν αμέσως με τους δανειστές αντί με τους ίδιους, όταν χρεοκόπησε η Ελλάδα με δική τους (των ελίτ) κυρίως ευθύνη.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρούν πως οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να ξεκινήσουν από την κάθαρση της χώρας – από την πλήρη αλλαγή του συστήματος με τη θέσπιση νέων κανόνων που θα ισχύουν για όλους, αφού προηγηθεί η παραδειγματική τιμωρία εκείνων που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή της εξαθλίωση.

Εν προκειμένω δεν αναφέρονται μόνο στα πολιτικά κόμματα αλλά, επίσης, σε εκείνη την εγχώρια οικονομική ελίτ που ληστεύει μεθοδικά τη χώρα συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ΜΜΕ, στους διεφθαρμένους συνδικαλιστές, στους δημοσίους υπαλλήλους που διορίζονται με κομματικά κριτήρια πλουτίζοντας αδικαιολόγητα, στους μεγάλους φοροφυγάδες, στους δημοσιογράφους της διαπλοκής που εκτελούν «παραγγελίες» κοκ.

Περαιτέρω, οι Πολίτες είχαν ταχθεί υπέρ της συμμετοχής τους στην Ευρωζώνη, επειδή νόμιζαν ότι έτσι η χώρα θα κυβερνούταν καλύτερα – εμπιστευόμενοι τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, οι οποίοι δεν θα επέτρεπαν τη συνήθη ασυδοσία της εγχώριας ελίτ και των δορυφόρων της.

Άλλωστε, με τα μέσα που διέθεταν και διαθέτουν, δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να αντιπαρατεθούν με επιτυχία απέναντι σε μία διαφθαρμένη και πανίσχυρη «οντότητα», όπως το κράτος με τη μορφή που περιγράψαμε παραπάνω – πόσο μάλλον όταν εκλέγονταν ανέκαθεν κόμματα που δεν τηρούσαν ποτέ τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, έχοντας αποκλειστικό στόχο τη νομή της εξουσίας, σε συνεργασία με τις ελίτ και τους εκάστοτε «παρατρεχάμενους» τους.

Το αργότερο όμως μετά την καταστροφή που προκάλεσαν τα μνημόνια, τα οποία τους επέβαλλε η Ευρώπη, καθώς επίσης όταν συνειδητοποίησαν την αχόρταγη εκμετάλλευση της νομισματικής ένωσης εκ μέρους κυρίως της Γερμανίας, έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωζώνη – ευρισκόμενοι ουσιαστικά μεταξύ της εγχώριας Χάρυβδης και της ξένης Σκύλλας, σκοπός της οποίας δεν είναι η διάσωση της Ελλάδας, αλλά η λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της, έτσι ώστε να μετατραπεί σε μία χώρα της Lidl.

Από την άλλη πλευρά, παρά το ότι γνωρίζουν πως μόνο με τη συνεργασία όλων των κομμάτων θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι καλύτερο για την Ελλάδα, αφού έτσι θα αντιμετωπιζόταν αποτελεσματικότερα οι δανειστές, ενώ θα εξασφαλιζόταν η απαιτούμενη πολιτική σταθερότητα, δεν το επιδιώκουν – επειδή μία τέτοια συνεργασία δεν θα οδηγούσε ούτε στην απαραίτητη κάθαρση της χώρας, ούτε στην παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων της καταστροφής.

Την ίδια στιγμή ντρέπονται αφόρητα για την πολιτική των υποκλίσεων, καθώς επίσης της διεθνούς ζητιανιάς των κυβερνήσεων τουςσυμπεριλαμβανομένης της σημερινής – μέσω της οποίας θεωρούνται αναμφίβολα η μεγάλη ντροπή της Ευρώπης, ειδικά επειδή αρνούνται να πληρώσουν τις συνέπειες των λαθών τους, μεταφέροντας τες επαίσχυντα στις επόμενες γενιές.

Εν προκειμένω η πληρωμή των συνεπειών θα απαιτούσε μία οδυνηρή χρεοκοπία, η οποία θα συνοδευόταν από σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά ρίσκα – με την ελπίδα πως η καταγγελία των μνημονίων, καθώς επίσης των δανειακών συμβάσεων ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου θα στεφόταν με επιτυχία, αφού έχουν αφενός μεν καταστρέψει την οικονομία, αφετέρου είναι παράνομα με βάση το ελληνικό σύνταγμα και την κοινοτική νομοθεσία.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να δρομολογηθεί από κάποιο κόμμα, το οποίο θα στήριζαν από κοινού όλοι μαζί οι Πολίτες – κάτι που θεωρούν πως δεν είναι ρεαλιστικό. Εν προκειμένω κρίνουν αφενός μεν από την ανικανότητα/ανεπάρκεια/ιδιοτέλεια των κομμάτων, αφετέρου από την οδυνηρή εμπειρία του παρελθόντος – όπου ποτέ δεν είχαν αποτέλεσμα και δεν έγιναν από κανέναν πολιτικό σεβαστές οι επιθυμίες, καθώς επίσης οι θυσίες των Ελλήνων.

Παρά το ότι λοιπόν οι Έλληνες είναι ένας ικανότατος λαός (μεταξύ άλλων αφού έχουν επιβιώσει πάνω από τέσσερις χιλιετίες σε μία πανέμορφη χώρα, περιτριγυρισμένη από εχθρούς που ανέκαθεν επιβουλεύονταν την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ η γεωπολιτική της σπουδαιότητα την καθιστά συνεχώς στόχαστρο διεθνώς), οπότε θα μπορούσαν να τα καταφέρουν με τις αντιξοότητες της χρεοκοπίας, αρκεί να υπήρχε μία κυβέρνηση που θα εμπιστεύονταν, καθώς επίσης δίκαιοι κανόνες ίσοι για όλους που να τηρούνταν, έχουν παγιδευτεί σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο. Ειδικότερα οι Έλληνες, ευρισκόμενοι στα όρια της εξαθλίωσης και της πλήρους καταστροφής, είναι αντιμέτωποι με τα εξής:
(α) Με μία κυβέρνηση που δεν έχει προδώσει μόνο τους ίδιους αλλά, επίσης, την ιδεολογία και το κόμμα της – ενώ, για να μη χάσει την εξουσία, είναι ικανή να υπογράφει τα πάντα, να ξεπουλάει ότι της ζητηθεί, να υποκλίνεται δουλικά στη γερμανική κυβέρνηση και να ζητιανεύει χωρίς να ντρέπεται.
(β) Με μία αξιωματική αντιπολίτευση που συντάσσεται εκ των προτέρων και απροκάλυπτα με τους δανειστές, καθώς επίσης με την εγχώρια ελίτ, χωρίς κανένα δικό της σχέδιο  – θεωρώντας πως δεν έχει κανένα λόγο πια να μην το κάνει, αφού το κόμμα της αποτελεί μονόδρομο.
(γ) Με ένα ΔΝΤ που επιμένει στην ίδια πολιτική, την οποία το ίδιο αποδέχθηκε ως εσφαλμένη – προσθέτοντας μόνο την ανάγκη αναδιάρθρωσης ενός μέρους του χρέους αλλά μόνο από τους Ευρωπαίους.
(δ) Με μία γερμανική πλέον Ευρωζώνη, αυταρχική, επικίνδυνη και αιμοβόρα, χωρίς ίχνος αλληλεγγύης, η οποία θέλει να τους λεηλατήσει – ή δυνατόν χωρίς το δίχτυ ασφαλείας του ευρώ για ένα διάστημα πέντε ετών (αν και όλοι γνωρίζουμε πως συχνά δεν είναι τίποτα πιο μόνιμο από το προσωρινό).
(ε)  Με όλο μαζί το «Washington Group», με τη διεθνή οικονομική επιτροπεία δηλαδή που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, αποτελούμενη από την ΕΚΤ, από το ΔΝΤ, από την Κομισιόν, από το Euro Group, καθώς επίσης από τους υπουργούς οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας – υπεύθυνη μεταξύ άλλων για την επόμενη δέσμη μακροπρόθεσμων μέτρων με στόχο τη διευκόλυνση αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
(στ) Με τον ίδιο τους τον εαυτό, ο οποίος έχει σε τέτοιο βαθμό χειραγωγηθεί, ώστε να θεωρεί πια πως είναι θύτης αντί θύμα – επειδή είναι δήθεν ο μοναδικός λαός στον πλανήτη που «τα έτρωγε μαζί» με τις ελίτ, που φοροδιέφευγε, που διαφθειρόταν, που διέφθειρε, που «έκλεβε» το κράτος και τους έντιμους/ηθικούς Ευρωπαίους αποικιοκράτες με διάφορα πονηρά τεχνάσματα, που δεν εργαζόταν όσο έπρεπε, που κατανάλωνε με δανεικά κοκ.
Δεν δίνουν λοιπόν καμία σημασία στο γεγονός ότι, η Γερμανία είναι μία από τις πρώτες χώρες στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και όχι μόνο (ανάλυση), η Ολλανδία είναι η βασίλισσα της φοροδιαφυγής, το Λουξεμβούργο δεν πάει πίσω, η Deutsche Bank είναι η πρωταθλήτρια της απάτης, η Volkswagen επίσης κοκ. Ούτε στο τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, όπως στην Ισπανία και στην Ιταλία – ή που οδηγούνται τα πακέτα της ΕΕ (ΕΣΠΑ), τα οποία προσφέρονται μεν στην περιφέρεια, αλλά τελικά καταλήγουν στο κέντρο μέσω της αγοράς μηχανημάτων, της διεξαγωγής εγχωρίων επενδύσεων από τις πολυεθνικές (βλ. αεροδρόμια) κοκ.
Συνεχίζοντας, αν και οι περισσότεροι Έλληνες έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στην Ευρωζώνη, αφού κινδυνεύουν να λεηλατηθούν, καθώς επίσης να εξαθλιωθούν χωρίς κανένα αντάλλαγμα, δεν είναι μεν υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, αλλά επιθυμούν ακράδαντα τη διάλυση της – γεγονότα ουσιαστικά οξύμωρα οπότε θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι, έχει επικρατήσει μία πλήρης σύγχυση.

Εν τούτοις δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά, αντίθετα, σκέφτονται πολύ λογικά και συνετά – γνωρίζοντας πως η εγχώρια Χάρυβδη δεν είναι καλύτερη από την ξένη Σκύλλα, ενώ η δραχμή δεν θα τους προστάτευε ούτε από τη μία, ούτε από την άλλη. Θα το ρίσκαραν όμως, εάν έπαυε να υπάρχει το ευρώ – οπότε δεν θα επρόκειτο για δική τους επιλογή, αλλά για μια αναγκαιότητα.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα έξι παραπάνω μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Πολίτες, δεν είναι καθόλου εύκολα στο χειρισμό τους – με αποτέλεσμα να έχουν βυθιστεί σε μία συλλογική αποχαύνωσηη οποία λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως ένας αμυντικός μηχανισμός αποφυγής της πραγματικότητας, έως ότου συμβεί κάτι ή/και εμφανισθεί κάποια λύση ή κάποιος που να μπορέσουν να εμπιστευθούν.

Ολοκληρώνοντας, κάτω από αυτές τις καταστάσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ούτε κοινωνικές εξεγέρσεις, ούτε να ξεφύγει η χώρα από την κυλιόμενη χρεοκοπία, στην οποία έχει καταδικαστεί – με πιθανότερο ενδεχόμενο να εξαθλιωθούν εντελώς οι Έλληνες και να επαναστατήσουν βίαιαόταν δεν θα έχουν πια τίποτα άλλο να χάσουν.

Λύσεις πάντως ασφαλώς υπάρχουν, αλλά δεν υφίστανται οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ούτε δρόμος που να οδηγεί στη διακυβέρνηση της χώρας τους αρκετούς ικανούς, σοβαρούς και ανιδιοτελείς Έλληνες – ενώ όσον αφορά τις απόψεις μας για τους Πολίτες, πρόκειται για εκτιμήσεις που δεν είναι απίθανο να μην ευσταθούν.

Πηγή "Analyst"

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ !!! ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ !!!

Στο βήμα ο Πρόεδρος της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης


21/1/17
Σε θεσμό εξελίσσονται οι ¨Ημερίδες¨ που διοργανώνουν η εταιρεία Α.ΧΩ.Α και ο ΣΕΓΑΣ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΘΗΚΑΝ:
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΤΡΙΑ (3) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ (ΑΘΗΝΩΝ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ) ΚΑΙ ΤΡΙΑ (3) ΚΟΜΜΑΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ)
. Μερική άποψη της κατάμεστης Αίθουσας της ¨Ημερίδας¨

Σηματοδότησαν με τη μαζική παρουσία τους στην εκδήλωση
·       Η Περιφερειακή Διοίκηση Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννίνων
·       Η Περιφερειακή Εκπαίδευση Ηπείρου και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηπείρου
·       Θετικό μήνυμα η συμμετοχή στην ¨Ημερίδα¨ πενήντα μαθητών των Λυκείων Ιωαννίνων
·       Χειροκροτήθηκε ο επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, ο οποίος δήλωσε ότι θα αναλάβει η ¨Πανελλήνια Καρδιολογική Εταιρεία¨, της οποίας είναι Πρόεδρος, τη δαπάνη έκδοσης σε βιβλίο όλων των ομιλιών της ¨Ημερίδας¨.

Ως κεντρικός ομιλητής ο Γ. Κατσιμπάρδης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών, έθεσε με την ομιλία του το πλαίσιο των τοποθετήσεων, γύρω από το θέμα ¨Το ντόπινγκ καταστρέφει αξίες του πολιτισμού μας¨, στην κατάμεστη Αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου ¨Δημήτριος Χατζής¨, όπου τελέστηκε η ¨Ημερίδα¨, υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Το κυριότερο σημείο της εισήγηση του κ. Κατσιμπάρδη είναι το εξής: «Οι υπέρτατες ιδέες και αξίες δε συνήγειραν μόνο τις καρδιές όλων των ανθρώπων του ελληνισμού, από τη Μ. Ασία έως τη Σικελία και από τον Πόντο μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη, που ώθησαν τον Κωνσταντίνο Παπαρηγόπουλο να γράψει ότι ¨Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συντέλεσαν στην ενότητα του Ελληνισμού¨. Ώθησαν, επίσης, διακεκριμένους διεθνολόγους, εθνολόγους, φιλόλογους, ιστορικούς και άλλους επιστήμονες να αναφέρουν στα συγγράμματά τους ότι ¨Οι κανόνες αυτοί της συναδέλφωσης, των αθλητών αλλά και των πόλεων – κρατών, του ¨ευ αγωνίζεσθαι¨ και της διακοπής των εχθροπραξιών (Εκεχειρία), αποτέλεσαν τις βάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων¨».
Οι ομιλίες άρχισαν με το θερμό χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων κυρίου Μάξιμου, ως εκπροσώπου και του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου.
→ Ακολούθησε στο βήμα, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, με την εμπεριστατωμένη ομιλία της η Βουλευτής Ιωαννίνων κα Μερόπη Τζούφη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση.
→  Τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη αντικατέστησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου σε θέματα Παιδείας κ. Ιωάννης Καραμπίνας, πρ. Ομοσπονδιακός Προπονητής του Χάντμπολ, ενώ τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Περικλής Βασιλάκης, αρμόδιος για θέματα Νεολαίας και Άθλησης.
→ Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος εξήρε τη σημασία των εργασιών της ¨Ημερίδας¨ για την αθλούμενη Νεολαία.
→ Ακολούθησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καψάλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εκτίμησε την αξία της ¨Ημερίδας¨ και γι’ αυτό την έθεσε υπό την Αιγίδα του.
 → Με θερμά λόγια τοποθετήθηκε η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Αγγελική Φωτεινού.
→   Η πρώτη φάση των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το Πρόγραμμα, με την ομιλία της Αντιπροέδρου του ΣΕΓΑΣ, Επίκουρου Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κας Πολυξένης Αργειτάκη, η οποία τιμήθηκε πρόσφατα από την IAAF ως γυναίκα της χρονιάς 2016 για τη μακρόχρονη προσφορά της στον αθλητισμό. Η κα Αργειτάκη μετέφερε και τον εγκάρδιο χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστα Παναγόπουλου.
→  Ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μίλησε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας.
→  Τέλος, ως εκπρόσωπος της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κας Φώφης Γεννηματά, τοποθετήθηκε με θερμά λόγια για τη σημασία της ¨Ημερίδας¨ ο κ. Σωτήρης Ζαρπαλάς, Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.   
→ Και οι εργασίες της ¨Ημερίδας¨ ολοκληρώθηκαν με τις εισηγήσεις του Καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων Μιχάλη Ράπτη, όπως επίσης και με τις παρεμβάσεις του Δημοτικού Συμβούλου Ιωαννίνων, εντεταλμένου για θέματα Αθλητισμού κ. Βασίλη Καλούδη και του Προέδρου της ΕΑΣ  ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, Συνταξιούχου Καθηγητή κ. Κώστα Μάμαλη, ο οποίος είχε πάρει και το μεγαλύτερο βάρος της διοργάνωσης που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
Τις εργασίες της εκδήλωσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχίατρος κ. Νικόλαος Ντάσιος, ως εκπρόσωπος του Διοικητή της Ταξιαρχίας κ. Νικολάου Ανδριόπουλου, ο πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΣΕΓΑΣ κ. Αλέξανδρος Τσουκανέλης και πολλοί άλλοι Εκπρόσωποι Μαζικών Φορέων και Καθηγητές Φυσικής Αγωγής.
Την απήχηση που έχει η προσπάθεια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και του ΣΕΓΑΣ, έδειξε η επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Άρτας κ. Χρήστος Τσιρογιάννης η οποία έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κ. Κατσιμπάρδη,
Με τη παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις πρωτοβουλίες σας στη διάδοση του αθλητισμού χωρίς αναβολικά, καθώς και για την εκστρατεία που πραγματοποιείτε για τις ολέθριες επιπτώσεις του ντόπινγκ.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοτών μας για αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην Άρτα, για την πραγματοποίηση μιας ημερίδας για το ντόπινγκ και για τις επιπτώσεις στον αθλητισμό και στον πολιτισμό, σε ημερομηνία που σας εξυπηρετεί μέσα στο 2017.
Ευελπιστώντας στη θετική ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
                                                                     Με εκτίμηση,
                                                                   Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ
ΧΡΗΣΤΟΣ Κ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ».               
 
 Από το χώρο των επισήμων διακρίνονται από αριστερά ο Αρχίατρος κ. Νικόλαος Ντάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Περικλής Βασιλάκης, ο Πρύτανης κ. Γιώργος Καψάλης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Κραμπίνας, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κύριος Μάξιμος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κα Μερόπη Τζούφη, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Καρδιολογικής Εταιρείας, Καθηγητής κ. Στέφανος Φούσας, η Αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κα Πολυξένη Αργειτάκη (μόλις διακρίνεται), η Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου κα Αγγελική Φωτεινού κ.α

   

Το πάνελ των εισηγητών. Διακρίνονται από αριστερά οι κύριοι Δημήτρης Κουρέτας, Μιχάλης Ράπτης, Βασίλης Καλούδης και Κώστας Μάμαλης.





Δημήτρης Σοβατζής