Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

ΜΥΣΤΗΡΙΟ !!! ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΧΙΟ !!! ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ !!!

Φωτιές στην Χίο: Φαρμακευτική χρήση της μαστίχας, ευχή ή κατάρα για το Νησί;

Με αφορμή την μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε στην Χίο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, πήρα το θάρρος να εκφράσω δημόσια τις σκέψεις μου, όσο παρακινδυνευμένες και αν είναι αυτές. Σκέψεις για τις οποίες υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία και επίσημες (σε διεθνές επίπεδο) εκθέσεις, για τις οποίες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ΜΜΕ ελάχιστα έχουν μιλήσει.
Το εμπόριο των φαρμάκων είναι ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) στον κόσμο, που μπορεί να συγκριθεί μεαυτά των όπλων και των ναρκωτικών, και το οποίο σε μεγάλο βαθμό κινείται μέσω σκοτεινών λόμπι. Τα λόμπι αυτά, που έχουν παρεισφρήσει στις περισσότερες των σημαντικών πολυεθνικών Φαρμακευτικών εταιριών, έχουν την δυνατότητα (και σε πολλές των περιπτώσεων το κάνουν) να ανεβάζουν κυβερνήσεις, να εκλέγουν βουλευτές, να καταστρέφουν «ενοχλητικές» εταιρίες και επιχειρηματίες. Τα λόμπι αυτά επιθυμούν και επιζητούν τον έλεγχο και την επικράτησή τους στην Αγορά ώστε να προωθούνται μόνο τα δικά τους προϊόντα, φτάνοντας ίσως πολλές φορές στα άκρα και σε κάθε περίπτωση να γίνονται αδίστακτοι με ότι βρεθεί μπροστά τους.
Στις 8 Ιουλίου του 2009 βγήκε στην δημοσιότητα Έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πιέσεις που είχαν δεχθεί οι Αρχές Ανταγωνισμού στον Τομέα των Φαρμακοβιομηχανιών.
Στην Έκθεση αναφέρεται σε γενικές γραμμές ότι ο ανταγωνισμός στην Εμπορευματοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων δεν λειτουργεί σωστά και ότι οι «Μεγάλοι» στο διεθνές επίπεδο των φαρμάκων λειτουργούν με κάθε είδους τρόπο στην προσπάθειά τους όχι μόνο για να σταματήσουν την είσοδο στην Ευρώπη σκευασμάτων καλύτερων ίσως από τα υπάρχοντα, αλλά ότι ενδιαφέρονται περισσότερο να δυσφημίσουν τα πιο φθηνά παρεμφερή φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν έχουν την δική τους «στάμπα». Ως συνέπεια όλων αυτών, ο ασθενής όχι απλά δεν έχει πρόσβαση σε φθηνότερα εξίσου αποτελεσματικά φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά έχει και προκατάληψη για αυτά, έτσι ώστε να αυξάνεται σημαντικά το κόστος για τον ασθενή και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα κέρδη των Εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Φαρμακοβιομηχανία είναι τεράστια, και σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερα από αυτά της Στρατιωτικής Βιομηχανίας, αφού κάθε 1,00 € που επενδύεται για την παρασκευή ενός φαρμακευτικού σκευάσματος μάρκας (Brand name) αποφέρει στα λόμπι 1000,00 €.
Ας μην παραβλέπουμε και τα σκευάσματα που δεν είναι αμιγώς φάρμακα και αφορά συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, καλλυντικά, είδη προσωπικής υγιεινής κλπ που και αυτά αποτελούν ένα αξιόλογο κομμάτι των προϊόντων των Εταιριών στην Φαρμακοβιομηχανία.
Οι επτά βασικοί Όμιλοι Εταιριών είναι οι Big Pharma, Bayer, GlaxoSmith-Kline (GSK), Merck, Novartis, Pfizer, Sanofi-Aventis Roche,.
Ο μεγάλος όγκος οικονομικής ρευστότητας καθιστά τις Εταιρίες αυτές πολύ ισχυρές. Η ισχύς αυτή τους παρέχει την δυνατότητα χρήσης κάθε Νομικού μέσου ώστε να εξαλείφουν τους μικρούς παρασκευαστές (ανταγωνισμό) και να καθυστερούν με κάθε δυνατό τρόπο την έκδοση αδειών νέων φαρμάκων από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνών στο Μόναχο. Επιπλέον μπορούν να οργανώνουν στοχευμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης που τρομοκρατούν τους ασθενείς και τους ωθούν στην χρήση συγκεκριμένων φαρμακευτικών και παρα-φαρμακευτικών σκευασμάτων, αλλά και να συλλέγουν πληροφορίες και στοιχεία για στελέχη επιχειρήσεων και επιχειρηματίες ώστε να τα χρησιμοποιήσουν όταν και όποτε χρειαστεί.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 90% των δαπανών της μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας για τη δημιουργία νέων μοριακών δομών δίνεται για τη θεραπεία των «ασθενειών των πλουσίων», από τις οποίες υποφέρει μονάχα το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μανουέλ Σελάγια (José Manuel Mel Zelaya Rosales) στην Ονδούρα τον Ιούνιο του 2009, πίσω από το οποίο βρίσκονται Εταιρίες. Ο Μανουέλ Σελάγια προσπάθησε να κλείσει μια εμπορική συμφωνία που θα μείωνε τα λειτουργικά έξοδα των Νοσοκομείων μέσω δύο δράσεων: την εισαγωγή αντίγραφων κουβανέζικων φάρμακων (γενόσημα όπως τα λέμε τώρα), και την κατασκευή νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων από φυσικά παράγωγα. Τα δύο αυτά σχέδια (και αυτά μεταξύ άλλων) ουσιαστικά οδήγησαν στην ανατροπή του με πραξικόπημα.
Αλλά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαρακ Ομπάμα όταν επιχείρησε να αναμορφώσει το Σύστημα Υγείας, που έχει πάνω από 45 εκατομμύρια ανασφάλιστους ήδη από το 2013, αντιμετώπισε και αυτός το μένος των Εταιριών.    
Γιατί …???    
Τα ποσά που διακυβεύονται στις ΗΠΑ είναι μυθικά. Αποτελούν το 18% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Έτσι, με την υποστήριξη των μεγάλων ΜΜΕ και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τα λόμπι στις ΗΠΑ δαπάνησαν και δαπανούν πολλά εκατομμύρια $/€ (δολάρια/ευρώ) για την δυσφήμηση αντίστοιχων ενεργειών ώστε να μην γίνει καμιά μεταρρύθμιση που θα έθετε σε κίνδυνο τα τεράστια κέρδη τους.
 
Όμως τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Χίο ?
Να δούμε τα παρακάτω ερωτήματα:
Έχουν τεκμηριωθεί οι επουλωτικές ιδιότητες της μαστίχας ?
Θα μπορούσε η χρήση της μαστίχας σε φαρμακευτικό επίπεδο να αντικαταστήσει μεγάλα, επώνυμα και ακριβά φάρμακα ?
Και βέβαια όχι απλά ως γενόσημο, αλλά ως φυσικό προϊόν με μοναδικό Brand name ?
Με τι μελέτες τεκμηριώθηκε και από ποίους ξεκίνησε ?
Ποια ήταν η τύχη όλων αυτών των μελετών και των δημιουργών τους στην συνέχεια ?
Αν τελικά υπάρξει σημαντικό παράγωγο προϊόν, που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή, τι δύναμη θα έχουν οι Μαστιχοπαραγωγοί ως άμεσοι διαχειριστές της μονοπωλιακής αυτής πρώτης ύλης ?
Ποια εταιρία θα ήθελε να είναι έρμαιο του παραγωγού, αν το προϊόν γινόταν σημαντικό στην αγορά ? Καμία.
 
Το 2012 κάποιοι προσπάθησαν, μέσω ξένων οικονομικών Funs, να μπουν στην αγορά της μαστίχας αγοράζοντας τα δάνεια των Παραγωγών, κάθε είδους και από κάθε Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα κλπ), και είναι προφανές γιατί στην συνέχεια ήρθαν οι μεγάλες φωτιές οι οποίες κατά ένα περίεργο τρόπο ξεκίνησαν ταυτόχρονα σε διάφορα μέτωπα. Στην συνέχεια μεγάλο πιστωτικό ίδρυμα χρηματοδοτεί το μουσείο μαστίχας, Η ΕΝΜΧ μπαίνει στο κομμάτι της φαρμακευτικής χρίσης κλπ.
Μετά την φωτιά του 2012 κυκλοφορούν από φυτώρια μαστιχόδεντρα αγνώστου προελεύσεως που πιθανόν να μην κάνουν παραγωγή, από πού και γιατί κυκλοφόρησαν? Τώρα έρχεται η νέα φωτιά πριν από λίγες μέρες να καταστρέψει ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι της καλλιέργειας ακόμα ένα τυχαίο γεγονός?
Ας απαντήσει ο καθένας από μόνος του και να διερωτηθεί για τα παραπάνω ερωτήματα και στο βασικότερο ποιους απορροφά το σύστημα και ποιους απορρίπτει ρίχνοντας τους στην φωτιά. Τα συμφέροντα που ρίχνουν κυβερνήσεις και τα βάζουν με πλανητάρχες θα είχαν ενδοιασμό να τα βάλουν με μια περιοχή τόσο μεγάλη όσο μια τελεία στον χάρτη?
Τελικά η φαρμακευτική χρίση της μαστίχας είναι ευχή η κατάρα για τον τόπο? Μήπως τελικά κάτι κρύβετε πίσω και από τις φωτιές;

https://olympia.gr