Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ !!!






          
  19/8/2015
¨Ανάτυπο¨ από την ομιλία του στην ¨Ημερίδα¨ του ΟΑΚΑ 24/7/15
ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ
ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ανάτυπο της ομιλίας – που έκανε στην ¨Ημερίδα¨ του ΟΑΚΑ (24/7/2015), με θέμα ¨Νίκησε καθαρά, πες όχι στα αναβολικά¨ –  εξέδωσε ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιμπάρδης. Στην πρώτη σελίδα του πολύχρωμου αυτού εντύπου αναφέρεται, με τη μορφή προλόγου, ο χαιρετιστήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου χωρίζονται, δε, σε έντεκα κεφάλαια, το καθένα από τα οποία κοσμούν σπάνιες εικόνες που εναρμονίζονται με τα θέματά τους.
Ξεκινούν με την αναφορά στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονταν στην Ολυμπία, κάθε τέσσερα χρόνια, το λυκαυγές των οποίων χρονολογείται στα 776 π.Χ. και στη συνέχεια εξηγείται πώς αυτή η εκδήλωση, που κράτησε μέχρι το 393, αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού πολιτισμού.
Άλλωστε δεν μπορούσε παρά να συμβεί αυτό καθώς, εκτός από τους αθλητές και τους συνοδούς τους, στους αγώνες εκείνους μετείχαν ως θεατές πολιτικοί ηγέτες και όλοι σχεδόν οι πνευματικοί άνθρωποι κάθε εποχής: φιλόσοφοι, σοφιστές ρήτορες, ιστορικοί, δραματοποιοί ποιητές, περιηγητές κ.αλλ, γοητευμένοι από τα μηνύματα που έστελνε η Ολυμπία για το ¨ευ αγωνίζεσθαι¨ τον αλληλοσεβασμό των ανθρώπων και των λαών τη συναδέλφωση και τη συμφιλίωση ∙ μηνύματα που αποτέλεσαν τη βάση για να διατυπώσει κατά τις πρώτες δεκαετίες του χριστιανισμού, και με δικά του λόγια, γράφοντας σε επιστολή του προς τον Τιμόθεο ότι «εάν δε τις άθλη, ου στεφανούται, εάν μη νομίμως αθλήσει».
Στη συνέχεια τονίζεται το υπερβατικό γεγονός, σύμφωνα με το οποίο – ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες καταργήθηκαν από τον αυτοκράτορα της Νέας Ρώμης (μετέπειτα Κωνσταντινούπολης του Βυζαντίου) Θεοδόσιο Α΄, και το ¨πλέγμα¨ των εξαιρετικής τέχνης ναών, ιερών, αναθημάτων, αγαλμάτων και του Σταδίου, ισοπεδώθηκε από τον εγγονό του Θεοδόσιο Β΄, το 424 – οι αξίες και οι ιδέες του Ολυμπισμού έμειναν βαθειά χαραγμένες στις καρδιές των Ελλήνων μέχρι το 1984, οπότε στη Σορβόννη, πραγματοποιήθηκε η αναβάθμιση των Ολυμπιακών Αγώνων και ορίστηκε η πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα να τελεστεί στην Αθήνα.
Και το έντυπο του Γ. Κατσιμπάρδη ολοκληρώνεται με την υπόμνηση ότι – ενώ οι οργανωτές των επόμενων της Αθήνας Ολυμπιακών Αγώνων που τελέστηκαν σε μεγαλουπόλεις της υφηλίου, τήρησαν τον κανόνα του ¨ευ αγωνίζεσθαι¨ – από το 1950 και ύστερα αθλητικοί παράγοντες μεγάλων Διεθνών Ομοσπονδιών, αλλά και ορισμένοι αρχηγοί κρατών, ¨προσβλήθηκαν από τον ιό της εμπορευματοποίησης¨ η οποία επέφερε δύο τραγικά αποτελέσματα: Πρώτον ¨γέννησε¨ τα αναβολικά που σκοτώνουν νέους ανθρώπους (αναφέρονται χειροπιαστά παραδείγματα από όλο τον κόσμο), και δεύτερον ¨πότισε¨ πολλούς μεγαλοπαράγοντες που προσπάθησαν και προσπαθούν, εκμεταλλευόμενοι την ολυμπιακή ιδέα, να πλουτίσουν ορισμένοι, δε, από αυτούς σήμερα κατηγορούνται για δωροδοκίες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και έτσι ευτελίζονται.
Τις λύσεις που προτείνει ο Γ. Κατσιμπάρδης, για την πάταξη των εκφυλιστικών αυτών φαινομένων και της μάστιγας των αναβολικών, ο αναγνώστης θα τις βρει στις τελευταίες σελίδες του μικρού αλλά ευανάγνωστου, και παιδαγωγικά ιδιαίτερα αξιόλογου, αυτού εντύπου, που ενδιαφέρει κάθε πολιτισμένο άνθρωπο και, βέβαια, τους αθλητικούς παράγοντες και όλους τους αθλούμενους.
Υ.Γ.
Το βιβλιαράκι αυτό μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να το ζητήσει επικοινωνώντας με το κινητό τηλέφωνο 6972-502650.