Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ !!


Nέες προκλήσεις απο την Τουρκία αμέσως μετά τις εκλογές...

Σε παραγγελία για την ναυπήγηση σύγχρονου ερευνητικού σκάφους, εξοπλισμένο κατάλληλα για την…διενέργεια, μεταξύ άλλων, σεισμικών ερευνών σε υπεράκτιες περιοχές με σκοπό των εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, προχώρησε το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται ….και με έργα, μετά τις σχετικές διακηρύξεις, η απόφασή της να προχωρήσει στα βήματα εκείνα που απαιτούνται για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων και σε ενδεχομένως διαφιλονικούμενες περιοχές, όπως το Αιγαίο και οι θαλάσσιες εκτάσεις στην ευρεία περιοχή ανατολικά της Ρόδου και δυτικά της Κύπρου.

Για τις τελευταίες μάλιστα (6 θαλάσσιες περιοχές εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά εντός της αποκλειστική οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα σε περιοχές που τέμνουν τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6 και 7 αγνοώντας έτσι την παρουσία του ελληνικού Καστελόριζου και της Στρογγύλης) εκχώρησε στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου, TPAO (Turkish Petroleum Corporation) άδειες εκτέλεσης ερευνητικών εργασιών για υδρογονάνθρακες.

Νέο δόγμα Yildiz
Η παραγγελία για το υπερσύγχρονο σκάφος που δίνει την δυνατότητα στην Άγκυρα να εντοπίσει κοιτάσματα χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε σκάφη τρίτων χωρών, οι οποίες ενδεχομένως να μην προχωρούσαν σε έρευνες σε διαφιλονικούμενες περιοχές, έγινε μάλιστα σε τουρκικό ναυπηγείο και συγκεκριμένα στο Istanbul Shipyard.

Η αξία της παραγγελίας ανέρχεται στα 132,3 εκατομμύρια δολάρια και προβλέπει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για το 86 μέτρων μήκους και 22 μέτρων πλάτους πλοίο. Ο υπουργός ενέργειας τη Τουρκίας Taner Yildiz δήλωσε κατά την υπογραφή της παραγγελίας που αναμένεται να παραδοθεί το 2014, πως η αναπτυσσομένη Τουρκία δεν μπορεί να έχει έναν στάσιμο ενεργειακό τομέα».

Γερμανική «προίκα»
Η Τουρκία διαθέτει δύο ακόμα ερευνητικά σκάφη ικανά να πραγματοποιήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες (γερμανικής ναυπήγησης αμφότερα) αλλά παλαιότερη και παρωχημένη πλέον τεχνολογίας. Πρόκειται για τα διαβόητα στην Ελλάδα MTA Sismik-1» (γνωστό και ως Χόρα που το 1987 βγήκε στο Αιγαίο για έρευνες ως απάντηση στο νέο, τότε, ελληνικό δόγμα για έρευνες για πετρέλαιο δίνοντας την αφορμή στον αντιπολιτευόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου την αφορμή να διατυπώσει το σύνθημα «βυθίσατε το Χόρα»), που ανήκει στο «General Directorate of Mineral Research and Exploration, και το Koca Piri Reis που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül University (το όνομα του πανεπιστημίου σημαίνει 9η Σεπτεμβρίου και αναφέρεται στην κατάκτηση της Σμύρνης από τους Τούρκους το 1922) και το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2011 απέπλευσε από την Σμύρνη για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο ως απάντηση στην επιτάχυνση των κινήσεων της Λευκωσίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Ξεκάθαροι στόχοι»
«Οι στόχοι της Άγκυρας είναι ξεκάθαροι», σχολιάζουν διπλωματικές πηγές στο Capital.gr και υπογραμμίζουν πως στελέχη της «General Directorate of Mineral Research and Exploration» (MTA) τόνιζαν προ ολίγων ημερών στο πρακτορείο ειδήσεων Anatolia News Agency πως «τα εκμισθωμένα από τρίτες χώρες ερευνητικά πλοία έχουν ορισμένες φορές υποκύψει σε πιέσει που ασκούν γείτονες της Τουρκίας» προσθέτοντας επίσης πως «μεγάλα τέτοια πλοία που νοίκιασε η TPAO έχουν αποφύγει να ερευνήσουν περιοχές του Αιγαίου και Μεσογείου στις οποίες η Τουρκία έχει εμπλακεί σε εδαφικές διεκδικήσεις».
Το γεγονός αυτό «καθιστά μεγάλης σημασίας την απόκτηση ενός ακόμα σκάφους σεισμικών ερευνών, καθώς γεννιούνται και θέματα εμπιστευτικότητας και στρατηγικής με τις πληροφορίες και τα ευρήματα αλλοδαπών πλοίων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Anatolia.

Εξειδικευμένη ναυπηγική τεχνογνωσία
Η Άγκυρα αποκτά με αυτόν τον τρόπο στόλο τριών ερευνητικών πλοίων, δύο παλαιών (του MTA Sismik-1, ναυπήγησης 1942 από την ναζιστική Γερμανία και του Koca Piri Reis, ναυπήγησης 1978 από τις γιάρδες της Schiffswerft Diedrich στην Δυτική Γερμανία) και, τώρα, ενός υπερσύγχρονου, ενώ τα ναυπηγεία της αποκτούν σταδιακά εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Άγκυρα έχει παραγγείλει στην ίδια εταιρεία, την Istanbul Shipyard, και τρία πλοία για το πολεμικό της ναυτικό που αποτελούν άκρως ειδικευμένα σκάφη στις αποστολές έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων («submarine rescue mothership» ή MOShip και δύο «rescue and towing ships» ή RATships) ενώ σύντομα εκτιμάται ότι θα δοθεί και μεγάλο ναυπηγικό έργο αξίας που υπολογίζεται στο 1 δισ. δολ. για την κατασκευή «landing-platform vessels». Πρόκειται για πλοία-πλωτούς σταθμούς εξαπόλυσης αποβατικών επιχειρήσεων, έργο για το οποίο ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών αναμένεται να είναι εντονότατος.

«Στρατηγικό πλεονέκτημα»
Πρόσφατα δύο εκ των γνωστότερων τουρκικών ναυπηγικών επιχειρήσεων ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται στην μεγαλύτερη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα της Ανατολικής Μεσογείου, τα Desan Shipyard και Yardgem Docks στην Τούζλα αποφάσισαν τον συνασπισμό τους σε νέα εταιρεία με την ονομασία «Desan Yardgem United Shipyards». Η νέα επιχείρηση διαθέτει 4 πλωτές δεξαμενές και 6 ναυπηγικές γιάρδες σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.
Ο Atilla Ciftcigüzeli, διευθύνων σύμβουλος της Istanbul Shipyard, η οποία προχωρά με την ναυπήγηση του νέου ερευνητικού σκάφους, δήλωσε πως η χώρα του θα αποκτήσει με τις προηγμένες δυνατότητες του πλοίου, «στρατηγικό πλεονέκτημα στην περιοχή».

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως η ναυπήγηση του εν λόγv σκάφους δεν αποτελεί μόνον μήνυμα πρόθεσης, αλλά και την πρώτη χειροπιαστή απόδειξη πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει άμεσα όσο μεγαλύτερο μερίδιο μπορέσει από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και αυτά, την ώρα που στην παραπαίουσα μετεκλογικά Αθήνα αναμένονται εναγωνίως τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποιούν ξένες εταιρείες στις «αποστειρωμένες γεωπολιτικά» θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο για την προκήρυξη έπειτα διαγωνισμού εκμετάλλευσής τους.