Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ !!!


ΤΙ ΕΙΔΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Για πρώτη φορά και μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες, αξιώθηκα να προσκυνήσω στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος. Είναι λοιπόν απαραίτητο να καταγράψω τις εμπειρίες μου από αυτήν, μιας και το συγκεκριμένο "θέμα" απασχολεί για πολλούς λόγους όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς.

Καταρχήν, διευκρινίζω πως ακολουθώ το Νέο Εορτολόγιο και όχι το Παλαιό: Δεν θεωρώ σημαντικό αυτό τον διαχωρισμό, όμως δυστυχώς εξαιτίας του (και λόγω πολλών ακόμα προβλημάτων) η εν λόγω Μονή παραμένει σε ένα ιδιότυπο καθεστώς απομόνωσης ή κατάληψης (διαλέγετε και παίρνετε, ανάλογα με τη θέση σας στο ζήτημα).

Πριν επισκεφθώ την Μονή Εσφιγμένου, άκουγα πολλά και διάφορα γι' αυτήν: Πως έχει "τσαμπουκάδες" μοναχούς, φανατικούς και άγριους, που αν δουν κάποιον Νεοημερολογίτη θα τον ελέγξουν αυστηρά, θα τον προσηλυτίσουν και πιθανόν θα τον εκδιώξουν!

Τίποτα απ' όλα τα παραπάνω δεν συνέβη: Η φιλοξενία ήταν άψογη και υποδειγματική, όπως άλλωστε και σ' ολόκληρο το Περιβόλι της Παναγίας. Οι μοναχοί, απλοί και χαμογελαστοί, μας εξυπηρέτησαν σε ό,τι ζητήσαμε.

Παιδάκια ψέλνουν βυζαντινούς ύμνους στον Ηγούμενο Μεθόδιο, μετά το τέλος της εορταστικής Ακολουθίας
Έτυχε εκείνη την ημέρα να είναι η παραμονή της Αναλήψεως, ημέρα όπου πανηγυρίζει το Μοναστήρι. Έτσι, εκατοντάδες προσκυνητές φιλοξενούνταν, με τον αριθμό τους να πλησιάζει τα 400 άτομα!!!

Παρά την πολυκοσμία, ησυχία και τάξη επικρατούσε στις Ακολουθίες και ειδικά στην 15ωρη Αγρυπνία. Το δε εορταστικό τραπέζι, ήταν πολύ πλούσιο και δεν μου φάνηκε πως στη Μονή "πεινάνε", όπως διαδίδουν ορισμένοι.

Μίλησα με πολλούς προσκυνητές. Αρκετοί ήταν Νεοημερολογίτες. Δεν είδα καμία ένταση με αυτούς του "Πατρώου".
Είχα συνομιλία και με τον Ηγούμενο Μεθόδιο: Εκτός από το εικοσάλεπτο της συνέντευξης που δημοσιεύθηκε ήδη, είπαμε πολλά και διάφορα στην σχεδόν μιάμισης διάρκειας συνάντησή μας. Απλός, ήρεμος και κατατοπισμένος, άκουσε τις "προκλητικές" απορίες μου κι απάντησε αρκετά πειστικά.

Γενικά, δεν πρόσεξα κάτι το αξιοπερίεργο: Το Μοναστήρι είναι αρκετά καλοδιατηρημένο, χωρίς βέβαια να έχει ανακαινιστεί όπως τα υπόλοιπα Αγιορείτικα. Δεν μπορείς να πεις πάντως ότι είναι ετοιμόρροπο, όπως κάποιοι διαδίδουν.

Παντού, σε κάθε τοίχο και γωνιά της Μονής υπάρχουν προσωπογραφίες των Αγωνιστών του 1821 και του Μακεδονικού Αγώνα, εικόνες της Αγίας Σοφίας και άλλα τέτοια "εθνικιστικά". Οι ελληνικές και βυζαντινές σημαίες βρίσκονται επίσης παντού, μαζί με την χαρακτηριστική μαύρη "Ορθοδοξία Ή Θάνατος".
Η επίσκεψη αυτή στη Μονή Εσφιγμένου, κατέρριψε πολλούς μύθους που ακούγονται γύρω από αυτήν. Μ' έκανε να έρθω σ' επαφή με ανθρώπους απλούς, αγνούς και πάνω απ' όλα πατριώτες.

Δεν ξέρω αν είναι φανατικοί ή...γραφικοί, όπως τους χαρακτηρίζουν κάποιοι: Εκείνο που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως τόσο οι απλοί προσκυνητές, όσο και οι μοναχοί της Εσφιγμένου, δύσκολα θα προδώσουν τις ιερες έννοιες ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ HELLAS-ORTHODOXY!

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στον Δημήτρη Σωτηρόπουλο και το ΕΛΛΑΣ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ για τα προβλήματα της Μονής, τις σχέσεις τους με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το υπόλοιπο Άγιον Όρος, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τα Εθνικά μας θέματα: