Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ '' ΣΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ '' ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ !!!

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011

«Πόλεμος» για τους χρυσοθήρες της Θράκης

Κατηγορηματικά αρνητικοί στην υλοποίηση της επένδυσης των «Χρυσορυχείων Θράκης» στο Πέραμα Έβρου, εμφανίζονται οι τοπικές αρχές, που ενεργοποιούνται ξανά ενόψει της έγκρισης της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος...αλλά και της πληροφορίας ότι η επένδυση φιγουράρει στην νέα λίστα που θα περάσει εντός των ημερών από την διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων.

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεδρίαζε επί τρεις ώρες για την επένδυση εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αρνητική στάση για το έργο.Αποφασίστηκε μάλιστα να συσταθεί επιτροπή η οποία θα στηρίξει την γνωμοδότηση –κόλαφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, η οποία καταδικάζει εκ προοιμίου την επένδυση.
Πρόκειται για τα σχόλια που έχει ζητήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος από τα συναρμόδια υπουργεία (Εθνικής Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και περιφερειακούς φορείς) στο πλαίσιο της προκαταρκτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί από την Χρυσορυχεία Θράκης στο ΥΠΕΚΑ από το 2009 και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Τέσσερις είναι οι σοβαρές παρατηρήσεις που περιλαμβάνει η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης ΠΕΧΩ με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου:


1) Tο έργο λόγω του είδους και του μεγέθους του θα έχει εξαιρετικά σοβαρές και μόνιμες επιπτώσεις στην μορφολογία, το τοπίο, στην αισθητική αξία της φύσης, τα οικοσυστήματα και τις χρήσεις γης της περιοχής επέμβασης.
2) Από την μελέτη προκύπτει η πλήρης εξάντληση των προσδιορισθέντων μεταλλευτικών αποθεμάτων, γεγονός που δεν συμβαδίζει με το θεμελιώδη κανόνα της βιώσιμης ανάπτυξης. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης επιβάλλουν ισόρροπη ανάπτυξη προς όφελος των υφιστάμενων αναγκών χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο την ικανοποίηση και των μελλοντικών γενεών.
3) Η εκμετάλλευση του χρυσοφόρου κοιτάσματος του Περάματος δεν συνάδει με το εγκεκριμένο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, λόγος που έχει «ρίξει» άλλα έργα μεγάλης κλίμακας.
4) Ο χώρος απόθεσης των τελμάτων προτείνεται να κατασκευαστεί εντός λεκάνης απορροής του βορείου τμήματος του Παλιορέματος. Σύμφωνα όμως με την νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας τα ρέματα αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, επί των οποίων απαγορεύονται επεμβάσεις που θίγουν τη λειτουργία τους, όπως είναι η απορροή προς την θάλασσα των πλεοναζόντων υδάτων της ξηράς.


«Aυτά μας τα έχουν ξαναπεί»
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Μαρκόπουλο Γενικό Διευθυντή της Καναδικής εταιρείας εξόρυξης χρυσού τα θέματα που θίγει η εισήγηση δεν είναι καινούρια. Όπως σημειώνει, έχουν τεθεί και στο παρελθόν και θα αποτελέσουν αντικείμενο βελτιώσεων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που θα γίνει για το έργο. Δηλώνει αισιόδοξος ότι η επένδυση θα προχωρήσει και επισημαίνει ότι η εταιρεία θα υιοθετήσει όλες τις σύγχρονες τεχνικές προκειμένου να περιορίσει τις βλάβες προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.
Η δεύτερη μεγάλη επένδυση χρυσού στη χώρα μας, είχε μπλοκάρει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν παρά την θετική γνωμοδότηση του Invest In Greece «κόπηκε» σε πολιτικό επίπεδο, αφού αποφασίστηκε να μην περάσει από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή.
Όμως μετά την είσοδο του Κατάρ στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικός Χρυσός, η κυβέρνηση δείχνει να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη όρεξη τα πρότζεκτ χρυσού και μέσα σε αυτά εντάσσεται και η επένδυση στο Νομό Έβρου.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη, το έργο θα έχει διάρκεια ζωής οκτώ χρόνια. Κατά την πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου, η ετήσια κατεργασία από το εργοστάσιο θα είναι 1.200.000 τόνοι μεταλλεύματος, δηλαδή 3.288 τόνοι την ημέρα.
Η θέση που προτείνεται να λάβει χώρα η επιφανειακή εκμετάλλευση του μεταλλεύματος βρίσκεται πάνω από 500 μέτρα από τον οριοθετημένο δυτικό όριο του οικισμού Περάματος και περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του Θρακικού Πελάγους.
H εξόρυξη του κοιτάσματος θα γίνει με χρήση εκρηκτικών σε ποσοστό 60% των πετρωμάτων ενώ το 10% θα εξορυχτεί με μηχανική άροση και το 30% με μηχανική εκσκαφή. Η μελέτη προβλέπει την χρήση κυανιούχου νατρίου για την ανάκτηση του χρυσού.

topeiraxtiri